Een Energie-Unie is de enigste weg vooruit!

Afgelopen weekend hield LYMEC (Europese Jong Liberalen) haar Energie veiligheidscongres in Helsinki (Finland). Raadslid Arnold Wittenberg uit Hoogstraten maakte deel uit van de Jong VLD delegatie. “LYMEC is de jongerenafdeling van de ALDE fractie in het Europees Parlement waar Guy Verhofstadt fractieleider van is. Met dit congres hebben de jong liberalen resoluties aangenomen die hun stem sterker zal maken! Energie en veiligheid stonden hoog op de agenda. Daarnaast werden ook resoluties aangenomen over Syrië, Rusland, de vreemdelingencrisis en landbouw.

Willen we energie onafhankelijkheid worden van Rusland is er maar één oplossing: “We moeten de Europese landen meer verbinden op energiegebied, een echte energie unie creëren. Het kan niet dat de windmolens die onlangs werden gezet in Hazeldonk (NL), net over de grens met Hoogstraten, niet draaien omdat er overschot aan electriciteit is in Nederland terwijl in België, 500 meter verder, er een energie tekort is.” De ervaringen die Arnold Wittenberg als mandataris in de grensgemeente Hoogstraten opdoet bracht hij mee in het debat.

Minder afhankelijkheid van producenten van fossiele brandstoffen (zoals Rusland en Iran), minder CO2-uitstoot en mogelijkheden voor plaatselijke tewerkstelling.

Naast interconnectiviteit tussen de Europese landen is Arnold Wittenberg ook voorstander van het stimuleren van investeringen in hernieuwbare energie: “Er zijn drie grote voordelen: minder afhankelijkheid van producenten van fossiele brandstoffen (zoals Rusland en Iran), minder CO2-uitstoot en mogelijkheden voor plaatselijke tewerkstelling.”

foto: Arnold Wittenberg met Hilkka Kemppi, voorzitster van Keskustanuoret (Jongere Finse Centrumpartij).