Terreurdreiging in Hoogstraten.

Raadslid Arnold Wittenberg (Hoogstraten LEEFT) stelt vragen bij veiligheidsaanpak Hoogstraten tijdens de gemeenteraad van 27 november 2017.

Tijdens de zomermaanden, 17 augustus, reed een auto in op een mensenmassa in de Ramblas van Barcelona. De gemeente Rijkevorsel nam hierop extra veiligheidsmaatregelen naar aanleiding van het dreigingsniveau 3 (wat wil zeggen dat er een mogelijke dreiging is) over heel België in tegenstelling tot Hoogstraten.

Raadslid Arnold Wittenberg (Hoogstraten LEEFT) citeerde uit een officieel besluit van het schepencollege van Rijkevorsel: “ In kader van terro-maatregelen werd vanuit de politiezone Noorderkempen geadviseerd om versperringen te voorzien, zijnde de vorming van chicans  op de kleine toegangswegen en vaste versperringen met verplaatsbare voertuigen op grote toegangswegen te voorzien gedurende de uren waarop het evenement plaatsvindt.”

Het verbaasde Arnold Wittenberg  dan ook dat in Hoogstraten niet dezelfde maatregelen worden getroffen: “Afgelopen maanden waren er in Hoogstraten verschillende evenementen: denk maar aan de kermissen in de deeldorpen van Meer, Minderhout, Meer, Meersel-Dreef en Wortel en Begijntjes Laat Besluit in Hoogstraten. Hier werden geen extra veiligheidsmaatregelen voor getroffen terwijl voor de kermis in Rijkevorsel wel extra maatregelen werden getroffen.”

Voor de komende kerstmarkten in Rijkevorsel zal aan de organisator gevraagd worden om gebruik te maken van een vrachtwagen of personenwagen die er tijdelijk zal geplaatst worden.  Voor raadslid Arnold Wittenberg (Hoogstraten LEEFT) kan het niet zijn dat in eenzelfde politiezone verschillende maatregelen per gemeente worden getroffen “ik veronderstel dat het risico in Rijkevorsel niet groter is dan in Hoogstraten. Onze Hoogstratenaren verdienen dezelfde veiligheid.”

Voor raadslid Arnold Wittenberg (Hoogstraten LEEFT) kan het geenszins de bedoeling zijn dat de verenigingen voor de extra veiligheid moeten zorgen: “veiligheid voorzien is een basisprioriteit van het gemeentebestuur” aldus raadslid Arnold Wittenberg.