Goedkoper wonen in Hoogstraten. 

 

Sinds 1 juni 2018 is de hervorming van de koopbelasting op de gezinswoning van kracht. Vlaams minister van Financiën Bart Tommelein (Open Vld) voerde een belastingverlaging door voor de aankoop van een eigen woning. Gemeenteraadslid en Hoogstraats Open Vld-voorzitter Arnold Wittenberg (Hoogstraten Leeft): “Minder belastingen op de aankoop van je eigen woning is goed voor de vele jonge gezinnen in Hoogstraten.”

 

Dankzij de hervorming speelt het verouderd kadastraal inkomen (KI) geen rol meer. Voortaan geldt nog slechts 1 tarief, 7%, op voorwaarde dat de aankoop betrekking heeft op de enige gezinswoning en je de woning betrekt binnen de twee jaar. Op basis van cijfers van 2016 blijkt dit voor bijna alle panden, 91%, te gelden in Hoogstraten.

 

Wanneer de belastbare heffingsgrondslag lager is dan 200.000 euro, heeft de koper recht op een vrijstelling op de eerste schrijf van 80.000 euro. Dit betekent een korting van 5.600 euro. Gemeenteraadslid Arnold Wittenberg (Hoogstraten Leeft): “Op basis van cijfers van 2016 werd bijna 1 op de 3 panden, 32%, in Hoogstraten verkocht tegen een prijs lager dan 200.000 euro, dus aan minder dan 5% registratierechten. Zo krijgen alleenstaanden, jonge gezinnen, gepensioneerden,… meer kansen om een eigen woning te kopen. Dit geeft zuurstof aan onze bruisende stad.”

 

Vlaams minister van Financiën Bart Tommelein: “Deze belastingverlaging maakt een groot verschil voor heel wat mensen in Hoogstraten. De registratierechten zijn nu veel rechtvaardiger en socialer. Meer mensen in jullie stad zullen een eigen huis of appartement kunnen kopen aan een lager tarief.”