Michiel van Opstal wordt tweede stadsdichter van Hoogstraten.

Op 17 januari bevestigde het College van burgemeester en schepenen de voordracht van Michiel van Opstal als nieuwe stadsdichter van Hoogstraten. De jonge Michiel wordt daarmee de tweede poëet die voor twee jaar de titel stadsdichter van Hoogstraten mag voeren. Op 31 januari neemt hij de fakkel over van Daan Janssens.

Het stadsdichterschap is nog een relatief jong concept in Hoogstraten. Het stadsbestuur lanceerde in 2016 voor de eerste keer een oproep. Daar werd toen gehoor aan gegeven en dat resulteerde in verschillende prachtige werken. Die werken waren van de hand van de Wortelnaar Daan Janssens. “Het is met pijn in het hart dat ik deze prachtige functie moetloslaten, maar ik ken Michiel persoonlijk en ik ben er van overtuigd dat hij een fantastischvervolg zal breiden aan het stadsdichterschap”, vertelt aftredend dichter Janssens.

Michiel van Opstal woont tegenwoordig in Antwerpen, maar is nog steeds zeer betrokken bij het Hoogstraatse leven, onder andere door zijn inzet bij toneelgezelschap Tinello. Michiel wist de jury te overtuigen door zijn zinnenprikkelende beelden die je meetrekken in zijn werken. De uitgekiende beelden zetten aan tot denken zonder al te zwaar te worden. Ook was de jury bijzonder gecharmeerd door zijn gedreven motivatiebrief waaruit een grote goesting spreekt om het stadsdichterschap op te nemen.

Schepen van cultuur Arnold Wittenberg is blij met de keuze voor Michiel: “Een stadsdichter laat zich inspireren door wat hij ziet en aanvoelt. Wij verwachten dat Michiel dit op zijn eigen manier vertaalt naar het publiek. Dat hij als het ware een observator is.”

Wie de twee stadsdichters samen aan het werk wil zien is meer dan welkom op de cultuurprijsuitreiking op zaterdag 9 februari in GC Hoogstraten. Daar brengt Daan Janssens zijn afscheidsgedicht en zal Michiel van Opstal zijn allereerste voordracht brengen als stadsdichter van Hoogstraten.

 

foto: Schepen van Cultuur Arnold Wittenberg, de nieuwe stadsdichter Michiel Van Opstal & uittredend stadsdichter Daan Janssens.