De 22ste editie van Hoogstraten in groenten & bloemen zal dit jaar niet onder haar normale vorm plaats vinden. De organisatie en hoofdontwerper Tom De Houwer gooien het dit jaar over een totaal andere boeg en bereiden een eenmalig project voor rond het thema ‘Verbondenheid’. Ondertussen loopt er tijdens de zomermaanden een fotowedstrijd.

Vol energie stonden VVV Hoogstraten en stad Hoogstraten klaar voor de aftrap van Hoogstraten in groenten & bloemen editie 2020. Tijdens hetderde weekend van september 2020 zal het centrum van Hoogstraten echter – voor het eerst in meer dan 20 jaar – niet worden omgetoverd tot een indrukwekkend buitenevenement met verrassende creaties in bloemen, groenten en fruit. De organisatoren en hoofdontwerper Tom De Houwer laten deze editie evenwel niet zomaar passeren en broeden op iets nieuws.

Er was reeds een hoop werk verzet door Tom zelf, door zijn cursisten, door de mensen van de VVV en ook door de stadsdiensten om alles in gereedheid te brengen voor de opstart van editie 2020. “Maar meteen stond deze vernieuwde ploeg voor een uitdaging”, vertelt burgemeester Marc Van Aperen. “Covid-19 sloeg toe en alle grote evenementen werden in vraag gesteld. Denk ook aan Zundert en Loenhout waar de Corso dit jaar niet zal plaats vinden.

Na veel overleg intern en samen met de VVV, hebben we midden mei de beslissing moeten nemen om het evenement niet in de gekende vorm te laten doorgaan.” Alle betrokkenen kwamen overeen dat ze geen risico’s wilden nemen en ieders veiligheid en gezondheid voorop wilden stellen.
“De organisatie in Hoogstraten zocht in tussentijd naar een waardig vervangprogramma. Hoofdontwerper Tom De Houwer kwam met een idee dat de hele ploeg meteen charmeerde”, vertelt schepen van toerisme Arnold Wittenberg. “Het wordt geen Hoogstraten in groenten & bloemen zoals we het kennen, het hoogtepunt wordt geen tentoonstelling op de Vrijheid, maar er staat wel heel wat te gebeuren. De editie 2020 wordt opgevat als een eenmalig project rond het thema Verbondenheid.”

VVV Hoogstraten en stad Hoogstraten slaan daarvoor de handen in elkaar en stellen samen met ontwerper Tom de Houwer én met de vrijwilligers het eindproduct voor tijdens het derde weekend van september. “We hopen met deze speciale editie een brug te slaan naar een volgende ‘normale editie’ hopelijk in 2021”, vertelt VVV-voorzitter Guy Rigouts. “Coöperatie Hoogstraten heeft alvast haar steun toegezegd om dit moeilijke jaar te overbruggen en om zo de toekomst van Hoogstraten in groenten & bloemen maximale kansen te geven. Met de andere sponsors en partners wordt in de komende weken nog overleg gepleegd.”

Voor deze speciale editie 2020 heeft stad Hoogstraten een projectcoördinator in dienst genomen. Hoogstratenaar Ann Leemans, voormalig voorzitter van de Cultuurraad en voorzitter van de vzw LA:CH (o.a. de musicals Gelmel en 1814), zal in nauwe samenwerking met de VVV de spil zijn van het evenement en de werkgroepen aansturen.

Fotowedstrijd

Een speciale editie van Hoogstraten in groenten & bloemen vraagt ook om een speciale editie van de fotowedstrijd. VVV Hoogstraten bedacht een leuke winactie: fotografeer je (groenten)tuin, een wilde bloemenweide, een uniek gewas, een geweldige oogst, een florale creatie,… en wie weet maak je wel kans op een prachtige prijs. Iedereen met enige interesse voor fotografie mag zijn of haar kans wagen. Zowel amateurfotografen als professionals. Deelnemers leveren maximum drie foto’s aan bij Toerisme Hoogstraten.De jury – onder leiding van hoofdontwerper Tom De Houwer -beoordeelt de resultaten. Deelnemen is gratis.

Meer info: www.hoogstrateningroentenenbloemen.be