Toeren langs Meerse kapelletjes

“Waar men gaat langs Vlaamse wegen, oude hoeve, huis of tronk, komt men u, Maria, tegen, staat uw beeltenis te pronk.”

Het Marialied ‘Onze-Lieve-Vrouw van Vlaanderen’ zegt het: overal waar je komt in Vlaanderen zie je wel ergens een beeldje van Maria, dat is ook in Hoogstraten zo. Ook onze deelgemeente Meer telt heel wat stenen veld- of wijkkapelletjes. Helaas zijn er in de loop van de geschiedenis ook al vele kapellen verdwenen. Desondanks heeft de dorpsraad van Meer het idee opgevat om de kapelletjes – pareltjes van religieus erfgoed – in onze belangstelling te plaatsen en waar mogelijk terug in oude glorie te herstellen. Het Stedelijk Museum draagt hier graag zijn steentje aan bij door de Meerse kapelletjes centraal te zetten tijdens Open Monumentendag 2020.

Om 13.00 uur verwachten wij u aan de Lourdesgrot naast de kerk van Meer. Deze Lourdesgrot werd prachtig gerestaureerd door het stadsbestuur van Hoogstraten. Het is de eerste keer dat de bevolking de gerestaureerde Lourdesgrot in al zijn glorie kan bekijken. Schepen Arnold Wittenberg van cultuur en schepen Piet Van Bavel van stadsprojecten en -patrimonium zullen u begroeten en nadere uitleg verschaffen over Open Monumentendag en de restauratie van de Lourdesgrot.

Ter gelegenheid van deze bijzondere Open Monumentendag is ook een fraaie brochure met een overzicht van de Meerse kapelletjes gemaakt en een kaart van de route gemaakt. De brochure is te verkrijgen bij Toerisme Hoogstraten, Stedelijk Museum Hoogstraten en bij deleden van de dorpsraad van Meer.