Hoewel de besmettingscijfers stilaan de goede kant uit gaan, strooit ook dit jaar het coronavirus roet in het eten tijdens de week van Heilig Bloed, die dit jaar plaatsvindt tussen zaterdag 29 mei en zondag 6 juni. Normaal beleven wij dan in Hoogstraten de befaamde Heilig Bloedprocessie, de Heilig Bloedfoor, de jaarmarkt, de Hoogstraatse stratenloop en het Heilig Bloedfestival. Geen van deze evenementen kan evenwel in zijn normale vorm plaatsvinden. De Heilig Bloedfoor, de jaarmarkt en het Heilig Bloedfestival zijn geannuleerd. Maar het Heilig Bloedcomité en de stad Hoogstraten laten deze bijzondere week niet zomaar voorbij gaan. Voor de Heilig Bloedprocessie is een alternatief bedacht en de Hoogstraatse stratenloop vindt plaats in een gloednieuwe formule.

“De Heilig Bloedweek is een bijzonder week voor onze stad met tal van festiviteiten zoals de Heilig Bloedprocessie, stratenloop en jaarmarkt . Met spijt in ons hart zullen we dit nog een jaartje moeten uitstellen, maar het Heilig Bloedcomité en de organisatoren van de stratenloop blijven niet bij de pakken neerzitten en organiseren alternatieve activiteiten”, vertelt burgemeester Marc Van Aperen. 

“We keken enorm uit naar de festiviteiten, maar de gezondheid en het welzijn van onze inwoners staan op de eerste plaats”, licht schepen van Evenementen Katrien Brosens toe. “We begrijpen dan ook de beslissing van het Overlegcomité om tot 9 juni te wachten met verdere versoepelingen.”  

Heilig Bloed

Ook al kan de Heilig Bloedprocessie niet uitgaan, toch wil Hoogstraten de Heilig Bloedweek niet ongemerkt laten passeren. Op zondag 30 mei 2021 kunnen gelovigen om 9.30 uur via televisiezender RTV een viering volgen rond het Heilig Bloedverhaal met muzikale omlijsting. 

Op Sacramentsdag, donderdag 3 juni, kunnen geïnteresseerden in de Sint-Katharinakerk tussen 15.00 en 17.00 uur even verwijlen bij het Heilig Bloeddoek en het Heilig Sacrament. Dit gebeurt in overeenstemming met de coronarichtlijnen. Dat wil zeggen dat slechts 15 personen tegelijkertijd toegelaten worden