Op 11 mei 2021 is het 81 jaar geleden dat de rust op het Meerse platteland werd verstoord. In de omgeving van de Blauwputten stortte toen een Frans jachtvliegtuig neer. Hierbij kwam de jonge Franse sergeant-piloot Fernand Louis Lacroix (1918-1940) om het leven. Stad Hoogstraten en Erfgoed Hoogstraten willen – weliswaar in beperkte kring omwille van de coronapandemie – hulde brengen aan de jonge Fransman. Speciaal voor Lacroix werd een monument opgericht in Meer, vlak bij de crashplaats. Wij nodigen je van harte uit op dit herdenkingsmoment. 

Voor Hoogstraten is dit ondertussen het derde herdenkingsbord. In 2014 werd het eerste geplaatst op Hoogstraatse bodem bij het Brandven in Wortel-Kolonie. Vier jaar later in 2018 volgde een tweede aandenken toen we bij het Gelmelslot een monument onthulden voor een Britse Halifax die daar op 30 mei 1943 was neergestort.