Michiel Van Opstal mocht de afgelopen jaren de titel ‘stadsdichter van Hoogstraten’ voeren en deed dat met veel overgave en een stevige dosis mooie creaties. Na twee jaar stadsdichterschap is het tijd om de fakkel door te geven. Stad Hoogstraten gaat op zoek naar een nieuwe stadsdichter als opvolger van Michiel. Kandidaturen kunnen ingediend worden tot vrijdag 14 januari 12.00 uur. 

De stadsdichter speelt een bijzondere rol in Hoogstraten. Gedurende twee jaar krijgt de stadsdichter de kans om actuele ontwikkelingen en opvallende gebeurtenissen in onze gemeente lyrisch in de kijker te zetten. Op die manier wil de stad haar inwoners een alternatieve, frisse blik geven op wat er reilt en zeilt in onze stad. Michiel Van Opstal was nog maar de tweede stadsdichter en volgde in 2019 Daan Janssens op, die de spits mocht afbijten in 2017. 

Stadsdichter Michiel Van Opstal blikt terug op een mooie periode

Ondanks de coronapandemie kan Michiel terugblikken op een aantal bijzondere verwezenlijkingen. “Het coronagedicht dat ik realiseerde, kon rekenen op heel wat bijval. Maar ook de vele reacties op en inbreng (nu nog steeds!) voor Hoogs-trots, een gedicht in Hoogstraats dialect, waren onverwacht, maar puur genieten,” vertelt Michiel, “Ik kijk met het meeste plezier terug op de zoektocht naar Het Middelpunt van Hoogstraten en de poëtische wegwijzers.”

Ook al loopt het stadsdichterschap ten einde, we mogen toch nog uitkijken naar een aantal laatste werken van zijn hand. “Er liggen nog een paar ideeën op de plank die zich in verschillende stadia van uitvoering bevinden,” vertelt Michiel enthousiast. “En dan geef ik mijn pen graag door aan mijn opvolger. Bij deze een warme oproep aan de Hoogstraatse dichters en poëten om zich kandidaat te stellen!”

Zoektocht naar nieuwe stadsdichter gaat van start

Geïnteresseerden kunnen zich kandidaatstellen voor het stadsdichterschap van Hoogstraten. Een sterke link met Hoogstraten is uiteraard wel noodzakelijk. De stadsdichter levert stadsgedichten aan en zal vanaf komend stadsdichterschap ook een aantal poëtische projecten uitwerken. Die projecten moeten een aanzienlijke, (semi-)permanente impact op Hoogstraten en haar inwoners genereren. “We willen ervoor zorgen dat het werk van de stadsdichter een groot draagvlak krijgt,” licht Schepen van Cultuur Arnold Wittenberg toe. “We merkten dat sommige losstaande gedichten soms niet de nodige aandacht kregen, terwijl ze wel steeds knap waren. Door te vertrekken vanuit een projectmatige insteek willen we dat wat bijsturen.” 

“We hebben een massa creatieve geesten in Hoogstraten die we de nodige ruimte en ondersteuning willen geven om zich te ontplooien. En het stadsdichterschap is daar een ideale kans toe,” vult Burgemeester Marc Van Aperen aan. “Met Michiel en Daan hebben we al twee sterke stadsdichters gehad die allebei mooie creaties afleverden. En we hopen die kans natuurlijk ook aan een volgende creatieveling met sterke pen te geven.”

Geïnteresseerde dichters kunnen zich kandidaatstellen tot vrijdag 14 januari om 12u00. De richtlijnen voor de opmaak en het indienen van de kandidatuur kunnen nagelezen worden op www.hoogstraten.be/stadsdichter. De nieuwe stadsdichter wordt aangesteld rond ‘Gedichtendag’, eind januari en zal aan de slag kunnen tot eind 2023.