Stedelijk Museum Hoogstraten koopt topwerk

Het Stedelijk Museum Hoogstraten heeft een schilderij gekocht van de Hoogstraatse topkunstenaar Pieter Faes, afkomstig van Meer. De schilderijen van deze bekende bloemenschilder behoren tot de collecties van wereldberoemde musea in Europa en Amerika. Op zondag 17 maart wordt het werk voor de eerste maal getoond aan het publiek in het Stedelijk Museum Hoogstraten (14.00 tot 17.00 uur).

Zo bezit het Metropolitan Museum of Art in New York twee werken van hem. Ook het Fitzwilliam Museum in Cambridge, het Hallwyl Museum in Stockholm en het Groeningemuseum in Brugge bezitten schilderijen van Pieter Faes. Internationale veilinghuizen zoals Christies en Sothebysverkochten al werken van Faes voor bedragen van meer dan € 40.000.

Pieter Faes is geboren in 1750 in Meer als zoon van de Merenaar Martinus Faes en Petronella Slaets (Ranst). Hij volgde een schildersopleiding aan de Antwerpse Academie voor Schone Kunsten (1782-1784) in Antwerpen.

 

Arnold Wittenberg, de Hoogstraatse schepen van cultuur, is trots: “De aankoop van dit schilderij is een belangrijke investering in cultuur van de stad Hoogstraten en is een mooie aanwinst voor ons Stedelijk Museum. Een aankoop van een werk van Pieter Faes staat al 20 jaar op het verlanglijstje van het Stedelijk Museum. Het is één van de weinige gerenommeerde kunstenaars uit onze regio uit de periode vóór 1800.”

page1image18217024

Piet Van Deun, conservator van het Stedelijk Museum, legt uit: “In vergelijking tot ander werk van Faes heeft dit werk een vrij klein formaat, maar is het van een hoge kwaliteit.

In 1788 stichtte Faes samen met enkele anderen de ‘Maatschappij tot Nut, Baet en

Dienst’. Deze vereniging organiseerde tentoonstellingen en bijeenkomsten, welke beschouwd kunnen worden als de voorlopers van de bekende 19de eeuwse kunstsalons. Faes trouwde met Anna Thielens en stierf te Antwerpen in 1814”