Traditioneel organiseert de BiB van Hoogstraten op de tweede zaterdag van oktober haar verwendag. Op deze dag trakteert de BiB haar klanten gratis op een dag vol fijne extra’s. De focus ligt dit jaar op digitale vernieuwingen, met aandacht voor een fablab, de Hoogstraatse CoderDojo en fundels. Ook de innerlijke mens wordt niet vergeten met een lekker hapje en een drankje.

“Op zaterdag 12 oktober van 09.00 tot 12.00 uur organiseert BiB Hoogstraten haar jaarlijkse verwendag. De bib trakteert haar klanten op een dag vol gratis fijne extra’s. Maar we laten jullie, onze bibgebruikers, ook al eens proeven van de mogelijkheden van de bib van de toekomst”, stelt schepen van cultuur Arnold Wittenberg.

Fablab@BiB

Fablab Factory toont de bezoekers tijdens de verwendag van BiB Hoogstraten de werking van heel wat zeer uiteenlopende maaktoestellen, onder andere een 3D-printer, lasercutter, vinylsnijder, vacuümformer en een naaimachine. In deze prikkelende omgeving ontdek je nieuwe digitale vaardigheden, zoals het maken van een kledijsticker met een vinylsnijder of het bewerken van hout met een lasercutter. Dat kan zowel in de BiB als in de rijdende STEAMachine buiten. Of leef je uit op de gigagrote gameboy.

CoderDojo

Sinds september kunnen kinderen en jongeren van 7 tot 17 jaar hun creativiteit in het digitaal knutselatelier van CoderDojo Hoogstraten botvieren. Elke eerste zaterdag van de maand vindt de CoderDojo plaats in de BiB van Hoogstraten en gaan kinderen aan de slag met programmeren en technologie. Dit gebeurt niet via een strikt te volgen cursus. Het vertrekpunt is de interesse van de deelnemers. De nadruk ligt op proberen, opnieuw proberen en van elkaar leren. Tijdens de verwendag stellen de vrijwilligers van CoderDojo Hoogstraten hun werking voor. Ideaal moment om deze digitale jeugdbeweging te ontdekken!

Fundels

Ook het traditionele lezen kent een digitale evolutie. Reeds enkele jaren is het mogelijk om digitale prentenboeken, fundels genaamd, te lenen. Dan krijg je niet enkel de tekst en de tekeningen, zoals in het boek, maar ook heel wat extra’s: puzzels, spelletjes, kleurplaten,… Het gebruik is eenvoudig: installeer de app “fundels” op je tablet of smartphone en download de fundel die je (klein)kinderen willen lezen. Het bestand blijft vier weken op je toestel bewaard zodat ze hem ook zonder internetverbinding kunnen lezen.