Stad Hoogstraten heeft beslist om alle evenementen op het Hoogstraatse grondgebied, groot of klein, openbaar en privé, te verbieden tot en met 14 juni. Het Heilig Bloedcomité en de organisatoren van de Hoogstraatse stratenloop gaan alvast niet bij de pakken neerzitten en organiseren alternatieve activiteiten.

“In deze coronatijden is het stadsbestuur genoodzaakt om de gezondheid en het welzijn van onze Hoogstraatse inwoners op de eerste plaats te zetten”, zegt burgemeester Marc Van Aperen. “Dit doet ons pijn aan het hart, want de periode van mei en juni is voor de Hoogstratenaren een tijd van evenementen en genieten. Wij hopen van harte dat we in de periode na 15 juni wel kunnen samenkomen en feesten”.

Voorlopig heeft het stadsbestuur evenwel moeten beslissen geen vergunningen te verstrekken voor evenementen t.e.m. 14 juni 2020. Reeds toegekende vergunningen worden ingetrokken. In de periode tot 14 juni was er op de Vrijheid een grote braderij gepland (14-17 mei), ook zou op 31 mei voor de eerste keer het festival Grenspop plaatsvinden in Minderhout. Tevens stond de Heilig Bloedweek op het programma tussen 6 en 14 juni, met de befaamde Heilig Bloedprocessie, de Heilig Bloedfoor, de jaarmarkt, de Hoogstraatse stratenloop en het Heilig Bloedfestival. Deze zijn nu definitief afgelast. Privé-feesten, grootschalige bruiloften, optredens en openbare bijeenkomsten zullen ook niet mogelijk zijn tot en met 14 juni 2020.

Hoogstraatse stratenloop

De 35e editie van de stratenloop in Hoogstraten kan niet in normale omstandigheden plaatsvinden. De organisatoren willen echter deze jubileumeditie niet verloren laten gaan en doen een warme oproep om op woensdag 10 juni minstens 5 km vanuit uw kot te lopen. Denk er wel aan om de geldende voorzorgsmaatregelen qua afstand en hygiëne te volgen en vermijd een parcours dat te druk is.

Uit de deelnemers die zich kenbaar maken en hun loop registreren op Strava worden 35 winnaars geloot die een waardebon van € 20 ontvangen en nog eens 35 winnaars die een goodiebag ontvangen van de trouwe sponsors van de Hoogstraatse stratenloop.

Heilig Bloed

Ook al kan de Heilig Bloedprocessie niet uitgaan, toch is het Heilig Bloedcomité van plan om de Heilig Bloedboodschap van verbondenheid en nabijheid te laten ervaren. Bij het publiceren van dit persbericht is het nog onzeker of er Heilig Bloed-vieringen kunnen plaatsvinden in de kerk. Tijdens de Heilig Bloedweek is de kerk geopend op dinsdag en donderdag van 14.00 tot 16.00 u. voor persoonlijk gebed.

Het Heilig Bloedcomité roept op om op vele plaatsen in Hoogstraten (en de deelgemeenten) op zaterdagavond 6 juni een kaars voor het raam te laten branden. Om 20.00 uur worden dan de feestklokken van de Sint-Katharinakerk geluid en wordt een geweldig applaus ingezet voor de helden van de zorg.

Sportambtenaar Katrien en haar man Sam vertrokken om middernacht. Schepen van sport Arnold Wittenberg fietste mee en gaf hiermee het virtuele startschot voor de 35stse stratenloop.