Stad Hoogstraten lanceert een opmerkelijke oproep aan haar inwoners. Het wil van Hoogstraten de grootste kunstgalerij van de Noorderkempen maken. Onder het motto: ‘Kunst in het Raam’ worden alle creatievelingen en kunstenaars opgeroepen om hun kunst te delen achter hun raam.

“We moeten momenteel omwille van de coronamaatregelen zoveel culturele uitstapjes missen die we anders zouden maken: geen bezoekjes aan culturele centra, bioscopen of musea”, vertelt schepen van Cultuur Arnold Wittenberg. “Er zijn gelukkig al veel fijne initiatieven opgedoken om je thuis bezig te houden. Maar we willen nog een stapje verder gaan om tegemoet te komen aan het gemis van kunst: Kunst in het Raam.”

Het opzet van de uitdaging is bijzonder eenvoudig. Iedere kunstenaar, professioneel of amateur, wordt opgeroepen om één of meerdere werken voor zijn of haar raam te etaleren. “We willen verborgen kunst zichtbaar maken: dat kan achter een raam, in een voortuin of aan de straatkant, alles is mogelijk. Indien alle creatieve geesten van Hoogstraten meedoen, hebben we binnen de kortste keren de grootste galerij van de Noorderkempen,” vertelt de schepen enthousiast.

“Op die manier hopen wij onze inwoners een kleine kunstinjectie te geven tijdens de dagelijkse coronawandelingen of fietstochten,” zegt burgemeester Marc Van Aperen. “Onze allerjongsten konden de afgelopen tijd massaal op berenjacht gaan. Jong en oud kan al enkele weken genieten van het mooie gedicht ‘nu de grenzen tastbaar zijn’ van onze stadsdichter Michiel Van Opstal. Met dit nieuwe initiatief krijgt iedereen de kans om zijn buurt met een frisse blikte verkennen. Zo kunnen inwoners de creatieve talenten van hun buren ontdekken.”

Inwoners die kunst achter het raam tentoonstellen, worden opgeroepen het initiatief te delen op hun sociale media met de hashtag #kunstinhetraam.

Ook in de Oude Weg in Wortel kan je meer dan 20 kunstwerken bewonderen. Ze zijn allemaal gemaakt door May Geens. Het is een eerbetoon van haar familie, want de kunstenares overleed 2 maanden geleden.