Vanaf 10 april loopt in het Stedelijk Museum Hoogstraten de tentoonstelling ‘Kunstmatig’ van Alexandra Vinck. Alexandra Vinck is niet alleen beeldend kunstenares en beeldleerkracht maar ook imker, kortom een bezige bij.

Alexandra studeerde schilderkunst aan de Koninklijke Academie voor Schone Kunsten te Antwerpen, grafiekkunst in het deeltijds kunstonderwijs en grafische vormgeving in het avondonderwijs. Ze is artistiek bezig in Atelier Alexandra Vinck. Dat gaat van het maken van vrij werk zoals schilderijen, houtsneden en zeefdrukken tot opdrachtwerk zoals digitaal drukwerk en het geven van workshops.

De tentoonstelling ‘Kunstmatig’ toont voornamelijk grafisch werk, waarin bloemen en bijen de hoofdrol spelen. Alexandra houdt namelijk zelf bijen. Door een bloementekort, pesticiden en parasieten komt de honingbij in onze gebieden nog nauwelijks of niet meer in het wild voor en is ze afhankelijk geworden van de kweek en zorg van imkers. ‘Kunstmatig’ verwijst naar dit menselijk ingrijpen in de natuur en naar de maat die gehouden wordt tussen natuurlijk en menselijk. 

Op beeldend vlak interesseert Alexandra zich in de vormen van de natuur die er op het eerste zicht organisch en willekeurig uitzien, maar waarachter geordende en zelfs geometrische structuren schuilen. De honingraat is hier een voorbeeld van. De haast wiskundige wijze waarop deze door de honingbij opgebouwd is, geeft de indruk onnatuurlijk en kunstmatig te zijn, maar maakt toch deel uit van de natuur.

Ook is Alexandra verwonderd door kleur in de natuur. Kleur kan vanuit wetenschappelijk, visueel en gevoelsmatig standpunt benaderd worden. Het is de rijkdom van deze verscheidenheid en tegelijkertijd complexiteit, die de gekleurde draad doorheen haar werk vormt. Het verhaal van zonlicht, bloemen en bijen wordt door haar verteld met verf en inkt.

De tentoonstelling “Kunstmatig” kan bezocht worden vanaf 10 april 2021 t.e.m. 20 juni 2021 telkens op woensdag, donderdag, vrijdag, zaterdag en zondag van 14.00 tot 17.00 uur in het Stedelijk Museum van Hoogstraten. Van harte welkom!

Een leuk detail is dat Hoogstraten een bijvriendelijke gemeente is. Op verscheidene plaatsen heeft de stad bijenhotels geplaatst en de Hoogstraatse groendienst maakt van braakliggende gronden bijvriendelijke bloemenweides. Ook Stedelijk Museum Hoogstraten heeft een bijenhotel geplaatst bij de historische moestuin ‘Den Ouden Koolhof’.