De nieuwe expo in het Stedelijk Museum Hoogstraten neemt je mee langs enkele pareltjes van private burgerarchitectuur op de Vrijheid.

“Ons erfgoed maakt deel uit van onze unieke, lokale geschiedenis en van ons collectief geheugen. Gebouwen met erfgoedwaarde bepalen ook mee de kwaliteit en leefbaarheid van onze omgeving en zijn een toeristische troef (bv. het Begijnhof)”, zegt schepen van Cultuur Arnold Wittenberg. “Daarom is deze tentoonstelling niet te missen, zowel voor onze inwoners als voor de bezoekers van Hoogstraten.“

Rond 1880 is Hoogstraten een kleine stad met pottenbakkerijen, brouwerijen, leerlooierijen, hotels en cafés. De tramlijnen, die vanaf 1885 in gebruik worden genomen, zorgen voor meer reizigers en bieden nieuwe werkgelegenheid. Bovendien zorgt de aanleg van voetpaden en riolen in 1900 en de elektrische verlichting in 1909 voor een beter levenscomfort. Hoogstraten is een aantrekkelijk stadje!

De welvarendheid van Hoogstraten heeft ook zijn weerslag op de bouwactiviteit. Tussen 1880 en 1930 wordt opvallend veel gebouwd en verbouwd. Vóór deze periode zijn het hoofdzakelijk lokale aannemers en vaklieden die het ontwerp van de private woningen maken. Maar vanaf 1880 zien voor het eerst ook professionele architecten verschijnen in de private woningbouw op de Vrijheid.

De tentoonstelling is gratis en kan bezocht worden vanaf 8 januari tot en met 27 maart 2022. Het museum is geopend van woensdag tot en met zondag, telkens van 14.00 tot 17.00 uur.