Sinds kort kan de stad Hoogstraten in alle deelgemeentes impactvol communiceren via 7 outdoor LED-schermen die een oppervlakte van 2 vierkante meter per scherm hebben. 

Na de gemeente Rotselaar gaat nu ook de stad Hoogstraten gebruik maken van de circulaire LED-schermen van Q-lite. Als tweede stad in Vlaanderen zullen zij dit doen via het circulaire ‘Display as a Service’-concept.

6 of 12 jaar duurzaam

Het ‘Display as a Service’-contract is afgesloten voor een periode van 6 jaar. Na afloop van deze periode heeft de Stad Hoogstraten de optie om het contract voor een nieuwe periode van 6 jaar te verlengen, waarbij Q-lite meteen een upgrade van de LED-printen uitvoert zodat de resolutie nagenoeg verdubbelt. Alle overige onderdelen blijven bij deze upgrade overigens behouden.

Na 6 of 12 jaar zal Q-lite de 7 LED-schermen terugnemen naar zijn fabriek te Baarle-Hertog. Wanneer er gekozen wordt voor 6 jaar, dan worden de LED-schermen geüpgraded en terug in de markt gezet. Wanneer er wordt gekozen voor 12 jaar, dan zullen de LED-schermen gedemonteerd worden in zuivere grondstofstromen. Verschillende kleine onderdelen, zoals de voedingen worden verder gedemonteerd in een sociale werkplaats voor optimale recyclage. 

Moderne manier van communiceren

De 7 LED-schermen komen in de plaats van de statische spandoeken die op een tiental plaatsen op het Hoogstraatse grondgebied staan opgesteld. Dankzij de digitale borden kunnen meerdere boodschappen op dezelfde plaats getoond worden en dit op een impactvollere manier. Het is ook mogelijk om per locatie andere boodschappen te tonen. De boodschappen kunnen via een gebruiksvriendelijk content management systeem snel en eenvoudig worden veranderd, waardoor de borden ook zeer geschikt zijn voor crisiscommunicatie in het geval van een verkeersongeval, een brand of een ander noodgeval. 

Design LED-scherm

Er is niet alleen gekeken naar duurzaamheid en kwaliteit, maar ook naar de uitstraling. Buiten de hoge beeldkwaliteit is er ook gekozen voor een moderne design afwerking.  

Bewezen duurzaamheid

De onafhankelijke onderzoeksorganisatie VITO onderzocht in 2019 de milieu-impact van de circulaire LED-schermen op het vlak van materiaalverbruik en CO₂-uitstoot. Dankzij deze analyse kunnen we bewijzen dat de schermen effectief duurzamer zijn dan de standaard schermen op de markt. Hoe langer de levensduur, hoe positiever het resultaat.

Burgemeester Marc van Aperen is enthousiast over de duurzame en innovatieve keuze die de stad maakt:

Het is voor ons belangrijk dat de digitale borden door onze bewoners als aangenaam worden ervaren.  .  De lichtsterkte van de schermen wordt automatisch aangepast aan het buitenlicht, waardoor automobilisten en fietsers nooit worden verblind. Niet alleen kunnen we per locatie meerdere boodschappen tonen,  de gebruiksvriendelijke software maakt het ons ook mogelijk om in geval van een noodgeval zeer snel de weggebruikers te informeren. Door de locaties van de digitale borden zorgvuldig te kiezen, is ervoor gezorgd dat er ter hoogte van de borden geen verkeersonveilige situaties kunnen ontstaan.”

Accountmanager Job Laurijssen van Q-lite:

“Door een andere manier van aanbesteden heeft stad Hoogstraten de milieu-impact sterk kunnen verminderen. Veel elektronische producten zouden langer kunnen meegaan, op voorwaarde dat het design dit toelaat. Door voor een DaaS-constructie met upgradebaar product te kiezen krijgt stad Hoogstraten na 6 jaar qua uitstraling eigenlijk een nieuw en beter scherm  en dit door slechts 20% van de materialen te vervangen. Stel je voor dat de fabrikant van je tv na 5 jaar een upgrade geeft aan het toestel, waardoor je diezelfde tv nog eens 5 jaar kunt gebruiken én je van een 4K- naar een 8K-resolutie gaat.”

“We zijn als Q-lite blij dat er gekozen is voor een lokale leverancier. Onze fabriek ligt op 15 km afstand van Hoogstraten. Vele medewerkers komen dus uit de regio en rijden dagelijks langs deze schermen. We zijn extra trots dat de stad Hoogstraten voor onze circulaire LED-schermen gekozen heeft!”

Wat maakt deze LED-schermen circulair?

Circulair’ houdt in dat we er alles aan doen om deze schermen zo hoogwaardig mogelijk te blijven inzetten voor klanten.