Wortel-Kolonie bestaat dit jaar maar liefst 200 jaar. Sinds de kolonie in 1822 werd gesticht, heeft ze een bijzonder traject afgelegd: van toonaangevend maatschappelijk project ter armoedebestrijding tot UNESCO-werelderfgoed. Om dat te vieren organiseert stad Hoogstraten samen met Stichting Kempens Landschap en het Agentschap voor Natuur en Bos een Koloniehappening. Ter gelegenheid van het jubileum is ook een gloednieuwe podcast gemaakt.

Zaterdag 7 mei 2022

Op zaterdag 7 mei trappen we de happening in gang met een avondprogramma. We stellen dan de gloednieuwe podcast ‘Aan de rand van het land’ voor. 

Programma:

17.00 uur: Ontvangst met drankje
17.20 uur: Korte erfgoedwandeling
18.10 uur: Panelgesprek met de gedeputeerden van de provincie en covoorzitters van Kempens Landschap Kathleen Helsen en Jan De Haes en Burgemeester Marc Van Aperen, Schepen voor Erfgoed Michel Jansen
18.50 uur: Voorstelling podcast ‘Aan de rand van het land’ van Uitgesproken. Jonas Vermeulen, Bruno Vanden Broecke en Lieven Van Gils nemen je terug in de tijd en vertellen het verhaal van Wortel-Kolonie. Vanaf zaterdag 7 mei kan je de podcast beluisteren.

“Aan de rand van het land’ gaat over mensen. Mensen van alle rang en stand, uit alle soorten families en uit alle lagen van de bevolking. Het gaat over mensen die tegenslagen kenden, die uit de boot vielen. Maak kennis met Danny, een bakkersknecht die in Wortel-Kolonie belandde.”

Voor meer informatie over de podcast kan je deze pagina op VisitHoogstraten bezoeken: https://visithoogstraten.be/blog/podcast-aan-de-rand-van-het-land/ 

19:15 uur: Gezellig napraten

 

Zondag 8 mei 2022

Op zondag 8 mei gooien alle partners op het domein hun deuren open voor een dag boordevol activiteiten.

Wanneer:
8 mei, 8.30 tot 17.00 uur

Waar:
Wortel-Kolonie 

Programma:

Vanaf 8.30  uur:   Loop langs unieke locaties met de Vagebondloop

Kies je afstand (5,10, 15 of 25km) en geniet van een prachtige looptocht over 95% onverharde wegen. Inschrijven kan vanaf 8.30 tot 10.30 uur en omkleed- en douchemogelijkheden zijn voorzien.

Vanaf13.00 uur: Namiddagprogramma

 • Ontdek het vernieuwd wandelnetwerk Kempense Kolonies en de hernieuwde fietsroute Landlopersroute
 • Op stap met Zjefke De Zwerver van Natuurpunt
 • Wandel de vernieuwde erfgoedwandeling
 • Proef van open vuur bij Zouterover
 • Beleef kinderboerderij & ‘de tijd van toen’ in de Bonte Beestenboel
 • Ontmoet zorggemeenschap Widar
 • Maak kenis met de bijzondere jeugdbeweging De SlinGer
 • Flaneer tussen de schepen

Parkeren

 • Wortel-Kolonie is stiltegebied en zal op 8 mei autovrij worden gehouden. 
 • Er wordt parking voorzien in Hoogstraten en Wortel. Vanuit Worteldorp zal een huifkar pendelen tot in Wortel-Kolonie. Vanuit Hoogstraten (parking De Ster) kan je een elektrische step huren om je tocht verder te zetten. 
 • Uiteraard zal er uitgebreide fietsparking worden voorzien ter plaatse.

Meer informatie over ‘Land-lopen’ in Wortel-Kolonie vind je op https://visithoogstraten.be/blog/kom-land-lopen-in-wortel-kolonie/

Stad Hoogstraten, Stichting Kempens Landschap en het Agentschap voor Natuur en Bos danken alle partners die betrokken zijn bij dit project.