Vlaams minister van Media Sven Gatz (Open-Vld) heeft de eerste 35 lokale radio’s erkend.

Zoals bekend werkt minister Gatz aan een hervorming van het radiolandschap.

De minister wil met het nieuwe frequentieplan de vele lokale radio’s in Vlaanderen leefbaarder maken. Hij wil de lokale zenders versterken en het aanbod verruimen door frequentiepakketten te bundelen. De lokale radio van 2018 zal daardoor een groter maar toch nog altijd een lokaal afgebakend publiek bereiken. Dit grotere bereik maakt de lokale radio’s economisch beter leefbaar, omdat ze bijvoorbeeld uit een groter gebied reclame-inkomsten kunnen werven en een groter publiek kunnen aanspreken.

De minister besliste in juni 2017 om de eerste 35 lokale radio’s te erkennen. Sven Gatz: “Het gaat om de lokale radio-omroepen die als enige kandidaat waren voor een welbepaald frequentiepakket. Zij kunnen nu hun dossier voor de VRM klaarmaken en indienen om zo een zendvergunning te bekomen. Vanaf 1 januari 2018 kunnen radio’s met een zendvergunning de ether in.”

Bij de eerste ronde is Radio Valencia erbij. Raadslid Arnold Wittenberg (Hoogstraten LEEFT)  en Open-Vld voorzitter Hoogstraten reageert bijzonder tevreden: “onze vertrouwde zender blijft dus bestaan op 105 FM!”