Hoogstraten behaalt label kindvriendelijke stad.  Wipkip op stal? 

Minister van Jeugd Sven Gatz (Open Vld) overhandigde deze namiddag het label van kindvriendelijke gemeente aan Hoogstraten en 8 andere steden en gemeenten (Aarschot, Beersel, Brugge, Denderleeuw, Genk, Halle, Riemst en Sint-Katelijne-Waver).

Het label erkent steden en gemeenten die werken aan een kindvriendelijke gemeente binnen de verschillende beleidsdomeinen zoals mobiliteit, onderwijs, sport, stedenbouw etc.

Een kindvriendelijke stad of gemeente zet de beleving van kinderen en jongeren centraal; baseert haar beleid op een analyse van alle beleidsdomeinen met raakvlakken met de leefwereld van kinderen en jongeren; gaat in interactie met andere belanghebbenden; zorgt voor een strategische verankering van haar keuze voor een kindvriendelijk beleid.

Gemeenteraadslid Arnold Wittenberg (Hoogstraten LEEFT): “Afgelopen maanden werd er een intens participatietraject afgelegd, getrokken door onze fantastische jeugddienst, met zowel kinderen, ouders als anderen. Zo konden bvb bij de opening van het toeristisch seizoen vorig jaar kinderen hun droomstraat tekenen. Het behalen van het label is de kers op de taart van dit traject. Tegelijk is het ook de start voor de uitvoering van het kindvriendelijke plan.” Zo loopt momenteel het proefproject ‘School-straten’ aan de lagere scholen van Meer en Minderhout dat onderdeel uitmaakt van de actiepunten voor een kindvriendelijke gemeente.

In het verleden deed Arnold Wittenberg op de gemeenteraad reeds verschillende tussenkomsten rond Jeugd. Als het aan hem ligt, gaat de wipkip op stal. Hij pleit voor avontuurlijke en uitdagende speelpleinen.  “Veel iets oudere kinderen vinden speeltuintjes met een schommel, een glijbaan en toestellen op  wipveren doodsaai. Daarom blijven ze er ook weg. 60% geeft aan dat ze computer en televisie laten staan als er meer avontuur te beleven valt, blijkt uit Nederlands onderzoek.”

“Kinderen ontdekken graag, zoeken liever zelf dingen uit. Dat kan door te ravotten in de natuur. Daarom ontwerp je het best een informele groene speelplek, met een combinatie van traditionele en avontuurlijke tuigen” vertelt gemeenteraadslid Arnold, die zelf ook nog leiding is geweest in de  jeugdbeweging.