De eikenprocessierups zorgt deze zomer voor veel overlast. De bestrijding van dit natuurfenomeen is een moeilijke zaak. Stad Hoogstraten tracht de overlast voor haar bewoners zo veel mogelijk te beperken. Voor de bestrijding op de meest gevoelige openbare plekken zetten we een externe gespecialiseerde bestrijdingsfirma in en kunnen we op steun rekenen van Hulpverleningszone Taxandria.

Net als verschillende andere gemeenten in de provincie heeft stad Hoogstraten enorm veel meldingen gekregen van inwoners over de eikenprocessierups. Onze medewerkers houden nauwgezet een lijst bij van alle locaties op het openbare domein waar het dier voorkomt. De hotspots hebben een prioriteit gekregen naargelang de grootte van de overlast. Plaatsen waar veel mensen passeren of samenkomen, zoals bekende fiets- en wandelpaden, speelpleintjes,… hebben de grootste prioriteit en zullen behandeld worden.

“Het is geen pretje als je wordt getroffen door rondvliegende brandharen van de eikenprocessierups”, zegt waarnemend burgemeester Arnold Wittenberg. “De plaatsen waar deze insecten vorig jaar opdoken, zijn dit jaar preventief behandeld door onze medewerkers, maar de plaag is dit jaar veel groter dan vorige jaren. We zetten nu om die reden de grote middelen in.”

Een professionele firma en de brandweer (Hulpverleningszone Taxandria) zetten samen in op een efficiënte bestrijding. Op woensdag 26 juni is in Wortel-Kolonie de omgeving van het kruispunt ter hoogte van De Klapekster en het Casino aangepakt. Vandaag, donderdag 27 juni, is recreatiedomein De Mosten aan de beurt. Verder bekijken onze medewerkers – op basis van de prioriteitenlijst – met de brandweer en de professionele firma welke openbare wegen en plaatsen ze de komende dagen samen kunnen aanpakken.

“We vragen onze burgers om begrip dat we de eikenprocessierups niet op privégronden kunnen bestrijden”, zegt schepen van milieu Michel Jansen. “We raden alle Hoogstratenaren aan om uit de buurt te blijven van aangetaste bomen. Voorkomen is beter dan genezen. Als je gezin er rond je huis enorm veel last van ondervindt, verwijzen we graag naar deze lijst van erkende aannemers die bestrijdingen uitvoeren op privaat domein.”