Veel gespannen gezichten op de uitreiking van de Hoogstraatse Cultuurprijzen in het gemeenschapscentrum van Hoogstraten. Het stadsbestuur honoreerde binnen drie categorieën op voordracht van de Cultuurraad telkens een laureaat waaruit tot slot één winnaar gekozen werd. Die eer is weggelegd voor het Piuskoor voor hun productie ‘The Armed Man’.

De Cultuurraad was zeer onder de indruk van de multimediale voorstelling die Piuskoor in het najaar van 2019 in een afgeladen Sint-Katharinakerk bracht. Tot tweemaal vulden ze de kerk volledig voor The Armed Man en droegen ze in een combinatie van beeld, zang en orkest een boodschap van vrede en hoop uit. Die uitzonderlijke inspanning maakte van The Armed Man het evenement van het jaar en dus ook de winnaar van de Cultuurprijs 2019.

Binnen de categorie ‘Nieuw of vernieuwend initiatief’ mocht Davidsfonds de bloemen in ontvangst nemen. Hun eerste ‘Gekleurde Wandeling’ door Hoogstraten waarbij diverse aspecten en plekken in de kijker gezet werden was een schot in de roos en zal vermoedelijk een vast concept in hun stal worden.

De laatste categorie, uitzonderlijke culturele verdienste, was rijkelijk gevuld met tal van genomineerden. Hier werd Gust Koyen, al 30 jaar de bezieler van de volksdansgroep Shilshoel, de laureaat. Door zijn jarenlange inspanning werd de volksdansgroep een begrip in Meerle en ver daarbuiten. Een prestatie die dus ook door de Cultuurraad erkend wordt.

Naast de Cultuurprijs wordt sinds een aantal jaren ook een publieksprijs uitgereikt, de Gouden Cactus. Hiervoor konden de aanwezigen op de avond zelf hun stem uitbrengen voor een van drie kandidaten die eerder digitaal werden bepaald. Deze wisselbeker gaat ieder jaar in andere handen over. De jonge gasten van ’27 on the road’ die hem vorig jaar mee naar huis namen, droegen hem nu over aan het Davidsfonds.

Want het verzamelde publiek kon de gekleurde wandeling van Davidsfonds erg waarderen. Maar uiteraard spreekt uit deze toekenning van de publieksprijs ook een grote waardering voor het werk dat Davidsfonds levert om diverse, laagdrempelige activiteiten te organiseren voor de Hoogstratenaar.

The armed men