In het Stedelijk Museum Hoogstraten loopt van 1 augustus tot en met 1 november de fototentoonstelling: ‘Hoogstraten 40-45’. Deze tentoonstelling werd verwezenlijkt in samenwerking met VZW Erfgoed Hoogstraten.

De Tweede Wereldoorlog begon officieel op 1 september 1939 toen Duitsland Polen binnenviel. Twee dagen later verklaarden het Verenigd Koninkrijk en Frankrijk aan Adolf Hitler de oorlog. Een oorlog die zou uitgroeien tot een conflict dat Europa als geen ander zou tekenen.

Schepen van cultuur Arnold Wittenberg: ”Voor de meeste burgers in onze streek bleef deze oorlog een tijdlang ver van hun bed, totdat de Duitse troepen op 10 mei 1940 België binnenvielen. Wanneer in de dagen daarna de eerste slachtoffers op Hoogstraats grondgebied vielen, werd de oorlog plots realiteit. ‘Hoogstraten 40-45’ laat de enorme impact zien die de Tweede Wereldoorlog had op de mensen, gebouwen en landschappen van Hoogstraten en zijn deelgemeenten.“

Een historische getuigenis uit 1940: “Die Stuka’s floten verschrikkelijk als ze neerdoken. Dat was een vreselijk geluid. Wij waren ondertussen in de kelder gevlucht, maar zoiets hadden we nog nooit meegemaakt. Het daverde zodanig dat we dachten dat er ééntje op ons huis zou vallen.”

Bekende foto’s, maar ook nooit eerder vertoonde beelden en unieke filmfragmenten, geven u een blik op de woelige oorlogsjaren in onze streek. Dankzij de dagboekfragmenten van Jozef Lauwerys en getuigenissen van andere Hoogstratenaren wordt een belangrijk stukje geschiedenis van Hoogstraten en zijn deelgemeenten even terug tot leven gebracht.

Conservator Piet Van Deun: “Uniek is een kort filmfragment van een raketaanval van een Britse Hawker Typhoon op de Sint-Katharinakerk vanuit het perspectief van het jachtvliegtuig. Het fragment werd dit jaar teruggevonden in het Imperial War Museum in Groot-Brittannië.

Bijhorende foto: Vluchtende troepen passeren het Klein Seminarie in Hoogstraten in mei 1940.