Sinds een paar maanden staat de Sint-Katharinakerk in Hoogstraten opnieuw in de stellingen. Veel mensen hebben belangstelling voor wat er met de kerk aan het gebeuren is. Daarom opent het stadsbestuur op 30 juli een infopunt vlak voor de deur van de kerk. In de witte zeecontainer treffen belangstellenden heel wat informatie aan over de werken.
“Ons unieke erfgoed is één van de belangrijkste toeristische troeven van Hoogstraten”, zegt burgemeester Marc Van Aperen. “Na de prachtige restauratie van de kerktoren tussen 2017 en 2019, zijn we nu bezig aan de restauratiewerken van het kerkschip en later volgen ook nog de gebrandschilderde ramen en het interieur. In totaal zal de restauratie nog zo’n zeven jaar duren. Daarna hebben we een kerk die een topmonument is in Vlaanderen, met glasramen en een beiaard die tot de Europese topstukken mogen worden gerekend.”
Het informatiepunt wordt ondergebracht in een herbestemde zeecontainer. Deze werd voor de gelegenheid omgetoverd tot een kleine expositieruimte. Naast algemene informatie over de kerk wordt er ingezoomd op de verschillende fasen van het restauratieproces en specifieke renovaties. “Het infopunt vatten we bewust op als een witte box waarin we de komende jaren steeds wisselende informatie kunnen tonen,” vertelt schepen van cultuur Arnold Wittenberg, “Tijdens deze eerste fase van het kerkschip besteden we extra aandacht aan de restauratie van de glasramen en de gevelrestauratie. De komende jaren zullen we andere accenten leggen, aangepast aan de actuele situatie van de werken. Met de container willen we de aandacht van passanten trekken, hen informeren over de werken, maar vooral ook duidelijk maken dat je de kerk kan blijven bezoeken, ook tijdens de werken.”
De lancering van het infopunt is slechts een eerste stap. Het stadsbestuur liet, samen met de kerkfabriek, een nieuwe huisstijl ontwikkelen voor de Sint-Katharinakerk. Deze frisse huisstijl zal de komende jaren verder uitgerold worden. “In 2019 keurde het Agentschap Onroerend Erfgoed van Vlaanderen ons ontsluitingsplan voor de kerk goed,” vertelt schepen van Erfgoed Michel Jansen, “Dat plan beschrijft de ambities van de stad om de kerk maximaal te ontsluiten aan het grote publiek. Het zou jammer zijn als we veel geld investeren in deze restauratie, maar dat niemand ervan kan genieten.” Het infopunt is slechts één van de vele elementen die de komende jaren op de planning staan. “Zo leggen we, naast de huisstijl en het infopunt, momenteel de laatste hand aan een gloednieuwe website voor de kerk:www.sintkatharinakerk.be. Deze hopen we begin september live te hebben,” vertelt schepen Wittenberg, “en zal een bron van informatie zijn over de kerk, haar geschiedenis en de werken”.
Ook de komende jaren zullen nog vele stappen gezet worden. Dat gaat zowel over fysieke toegankelijkheid voor rolstoelers bijvoorbeeld als over inhoudelijke toegankelijkheid. De stad gaat bestaande informatiekanalen opfrissen en nieuwe producten toevoegen om zo de vele verhalen van de kerk zo goed mogelijk te kunnen vertellen, steeds op maat van de bezoeker. “Er liggen nog zeer veel fijne ideeën op tafel om een bezoek aan de Sint-Katharinakerkonmisbaar te maken!”, besluit schepen Wittenberg.
Het informatiepunt opent de deuren vanaf donderdag 30 juli en volgt de openingsuren van de dienst toerisme. De toegang is gratis. Je vindt het informatiepunt recht voor de Sint- Katharinakerk. De Sint-Katharinakerk is, onder voorbehoud van coronarichtlijnen, tijdens de zomermaanden geopend van dinsdag tot en met zaterdag van 13.00 uur tot 17.00 uur en op zondag van 13.00 tot 16.00 uur. Meer informatie vind je momenteel op www.hoogstraten.be en vanaf september op www.sintkatharinakerk.be.
