Nieuwe thuis voor skaters

“WE ZIJN BLIJ MET HET GEPLANDE SKATEPARKJE”

Natasja Baans is lid van een werkgroep die streeft naar faciliteiten voor skaters in Hoogstraten. Na het verdwijnen van het skateparkje in Wortel krijgt de stad met de komst van het nieuwe zwembadcomplex weer een plek waar skaters zich kunnen uitleven.
De skaters van Hoogstraten konden zich een tijdlang wagen aan kunstjes en halsbrekende toeren op het skateparkje in Wortel. De skategroep Up&Above richtte destijds het parkje in met zelfgemaakte hindernissen, maar die tuigen mochten niet blijven staan. Hierdoor komen de skaters al jaren niet meer aan hun trekken in de aardbeienstad.

“Het verdwijnen van het parkje in Wortel was een zware klap voor onze skaters. Ze hadden net nog nieuw en degelijk materiaal besteld, maar de vergunning voor de locatie was ingetrokken. Nu zijn er dus wel toestellen, maar geen plek om ze te gebruiken”, legt Natasja Baans uit. Zij en enkele vrienden richtten strijdlustig een werkgroep op om te ijveren voor meer faciliteiten voor skaters in de stad. Ze verenigen de skateboardende jeugd in de gemeente Hoogstraten, maar ze focussen eveneens op de cultuur rond het skateboarden.

“Huub, mijn zoon, is een skater. Hij en zijn vrienden werden steeds overal weggestuurd. Door het gebrek aan faciliteiten is het skategebeuren in onze stad dan ook grotendeels stilgevallen. Enkele oudere skaters, moeders en ikzelf hebben dan maar een werkgroep opgestart om daar verandering in te brengen”, meent Natasja. “We zijn al enkele keren langs het gemeentehuis gepasseerd en ik merk dat het topic wel leeft in het college. Het stadsbestuur beseft dat de skaters telkens overal worden weggestuurd en het wilt een einde maken aan de vermeende overlast.”

De oprichting van het nieuwe zwembad in Hoogstraten valt niet alleen voor zwemmers positief uit, maar ook voor de skaters. Volgens het bouwplan is er immers in de omgeving van het zwembad ruimte vrijgemaakt voor een skatepark.

“Er zal een betonnen plek zijn waar de bestelde toestellen en hindernissen kunnen worden opgesteld. Het is vooralsnog een kleine ruimte, maar we zijn blij met dit skateparkje. Het kan een eerste aanzet zijn om van Hoogstraten een plek te maken waar skaters welkom zijn. In de toekomst blijven we ijveren voor een skatevriendelijke stad.” JORG (GVA, 9/10/11 nov. 2013)