Brandweer Hoogstraten bestaat niet meer.

Vanaf 1 januari 2015 bestaat de brandweer van Hoogstraten niet meer. De brandweer van Hoogstraten is opgenomen in hulpverleningszone Taxandria. De zone wordt gevormd door volgende twaalf gemeenten: Arendonk, Baarle-Hertog, Beerse, Hoogstraten, Kasterlee, Lille (voor het gedeelte Gierle), Merksplas, Oud-Turnhout, Ravels, Rijkevorsel, Turnhout en Vosselaar.

De kazernes in Hoogstraten en voorpost Meerle blijven nog wel bestaan maar zijn niet meer zelfstandig. We spreken nu van zone Taxandria met post Hoogstraten.

Aanleiding van de brandweerhervorming was de gasramp in Gellingen in 2004. Bedoeling was om de organisatie van de hulpdiensten, die reeds meer dan 40 jaar oud was, aan te passen aan de aan de 21ste eeuw.

Deze hervorming streeft naar een schaalvergroting en een betere samenwerking tussen de verschillende brandweerkazernes.

Deze hervorming streeft naar een schaalvergroting en een betere samenwerking tussen de verschillende brandweerkazernes. Volgens raadslid Arnold Wittenberg (Hoogstraten Leeft) zit de grootste wijziging: “in het doorbreken van de gemeentegrenzen als interventiegrens. Vanaf nu telt het principe dat de hulp verleend moet worden door het korps dat het snelst aanwezig kan zijn, ongeacht of het korps al dan niet in de gemeenten ligt. In het verleden werd dit ook al gedaan, vaak op basis van goodwill, nu wordt dit verankerd en zo verzekerd voor de toekomst.”

Op de gemeenteraad van 15 december 2014 werd de verdeelsleutel goedgekeurd. De verdeelsleutel is gebaseerd op verschillende criteria, de twee voornaamste zijn het aantal inwoners en het risico dat je als gemeenten hebt. “Deze verdeelsleutel bepaalt wat de Stad Hoogstraten financieel bijdraagt aan de hulpverleningszone Taxandria. Voor Hoogstraten is dit een bedrag van € 970 400. ” aldus raadslid Arnold Wittenberg (Hoogstraten Leeft). Turnhout is de grootste geldschieter en betaald net geen 30% van de kosten, Hoogstraten is de tweede grootste met 12%. De kleinste bijdrage wordt geleverd door Baarle-Hertog met een percentage van 1,2%.

Wij willen absoluut dat de dienst 100 – 112 en ook het niet dringend ziekenvervoer kan blijven.

Toch is heel de hervorming nog niet rond. Over de dringende geneeskundige hulp, de ambulance dienst, is er nog geen akkoord gevonden. Raadslid Arnold Wittenberg (Hoogstraten LEEFT) pleit dan ook dat hier snel duidelijkheid rond komt: “ Dit is een onderwerp dat heel de bevolking aanbelangt. Wij willen absoluut dat de dienst 100 – 112 en ook het niet dringend ziekenvervoer kan blijven.”