Minister Tommelein in Hoogstraten.

Minister van Energie Bart Tommelein (Open-Vld) hield met zijn EnergieTour doorheen Vlaanderen halte in Hoogstraten, dinsdagavond 2 mei. De minister ging in debat over het huidige energiebeleid en lichtte zijn plannen voor de toekomst toe. Als een ware handelsreiziger moedigt hij iedereen aan om zonnepanelen te plaatsen en zo in hun eigen energieverbruik te voorzien. Dit scheelt een hele slok op de energiefactuur omdat je bijna geen distributienetvergoeding meer moet betalen (dat nu circa 38% uitmaakt van je energiefactuur). Alles kadert in energieonafhankelijk te zijn en het behalen van de milieudoelstellingen, tegen 2020 10% hernieuwbare energie.

 

Daarnaast lichtte de minister ook zijn toekomstplannen omtrent de digitale meter toe, het investeren in zonnepanelen van je buren en het plan om te gaan naar een duurzamere mobiliteit. Om op vergroening van onze mobiliteit in te zetten wordt er gewerkt aan de uitrol van 5.000 laadpunten voor elektrische voertuigen in Vlaanderen. Tegen 2020 moeten er minsten 60.000 elektrische voertuigen rondrijden in Vlaanderen. Open-Vld voorzitter & gemeenteraadslid Arnold Wittenberg: “In het spreidingsplan van de minister heeft Hoogstraten 7 laadpalen, dit jaar worden er 2 geïnstalleerd: één ter hoogte van van de parking aan de Dr. Versmissenstraat en één op de campus Stede Akkers. Al mogen we gerust nog een tandje bijsteken want hoe meer propere wagens hoe beter de luchtkwaliteit en hoe minder lawaai.”