Stad Hoogstraten lanceert een gloednieuwe toeristische website om de Sint-Katharinakerk in de kijker te zetten: www.sintkatharinakerk.be. De renovatiewerken aan de kerk zijn volop bezig en dat blijft nog wel enkele jaren zo. Daarom opende het stadsbestuur een paar weken geleden vlakbij de kerk al een informatiepunt in een mooi ingerichte zeecontainer. Nu volgt dus een toeristische website en de stad liet ook een uniek miniatuur bouwpakket van het kerkgebouw ontwerpen.

Wie voorheen op zoek ging naar informatie over de Sint-Katharinakerk, kon erg veel informatie terugvinden, maar die zat versnipperd over verschillende websites. “De informatie stond op de website van de stad, die van de pastorale eenheid, Wikipedia, Kerknet,… noem maar op,” vertelt schepen van cultuur en ICT Arnold Wittenberg. “Het was hoog tijd om al die informatie samen te brengen en op een gebruiksvriendelijke manier aan te bieden aan toeristen en bezoekers van de kerk.”

De website is een volgende stap in het ontsluiten van het kerkgebouw en de werken die uitgevoerd worden. “Het infopunt aan de kerk en de website zijn twee waardevolle platformen die we de komende jaren zullen blijven gebruiken om iedereen maximaal te informeren over de renovatiewerken, “ vertelt burgemeester Marc Van Aperen. “Zo kan iedereen op de voet volgen wat er allemaal gaande is achter de stofdoeken van deze indrukwekkende werf.”

Er werd getracht om de website www.sintkatharinakerk.be zo aantrekkelijk mogelijk te maken. Naast de meer klassieke informatie over de architectuur en de geschiedenis, vind je er onder andere een exclusieve 360°-toer van de recent gerestaureerde beiaardkamer, een virtueel plan van het gebouw dat je langs de voornaamste kunstschatten loodst en een zoomfunctie waarmee je een selectie glasramen en kunstobjecten tot in de allerkleinste details kan ontdekken.

“Met deze website willen we nog meer toeristen en potentiële bezoekers aantrekken. De kerk blijft ook tijdens de werken de moeite om te bezoeken. Op termijn zullen we de website ook in meerdere talen aanbieden. De website biedt enerzijds veel toeristische info, en anderzijds vind je er ook interessante informatie over de erediensten en doorverwijzingen naar bijvoorbeeld de pastorale eenheid”, vertelt schepen Arnold Wittenberg.

“Tezamen met de website lanceren we ook een maquette van de kerk,” licht schepen Michel Jansen toe. “Dat is een kartonnen bouwplaat die bij de dienst Toerisme in het historische stadhuis aangekocht kan worden. Op ruwweg een schaal van 1/300 krijg je een zeer fijne en gedetailleerde uitwerking van onze prachtige kerk. Tijdens het in elkaar puzzelen kan je eigenhandig ervaren hoe ingenieus het gebouw in elkaar steekt. We hopen dat veel Hoogstratenaren de kleine kartonnen versie van Lange Katrien thuis in elkaar willen puzzelen. Het is echt een eyecatcher en ongetwijfeld een ideale gespreksstarter!” De bouwplaat is vanaf 6 oktober voor 7 euro te koop bij de dienst Toerisme.